Psoas en Nervus Vagus behandeling

De Sleutel tot Ontspanning en Welzijn

Een van de spieren die vaak over het hoofd wordt gezien, maar van cruciaal belang is voor ons welzijn, is de psoas. De psoas is een diepe kernspier die zich uitstrekt van de lumbale wervels in de onderrug naar de femur (dijbeen). Het is niet zomaar een spier: het verbindt de ruggengraat met de benen, waardoor het een sleutelrol speelt in onze houding en beweging.

Waarom is de Psoas belangrijk?

  • Verbinding met onze emoties: De psoas wordt vaak de “spier van de ziel” genoemd. Spanning in de psoas kan worden veroorzaakt door fysieke stress, trauma ervaringen in het verleden maar ook door emotionele stress. Alles wordt opgeslagen in de psoas. Het loslaten van spanning in deze spier kan zowel fysieke als emotionele verlichting bieden.
  • Houding en beweging: Een gezonde psoas ondersteunt een neutrale wervelkolompositie, verbetert de lichaamshouding en optimaliseert bewegingsbereik.
  • Spijsvertering: De psoas loopt langs de buikholte en heeft invloed op de spijsverteringsfunctie. Spanning in de psoas kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Een gerichte psoas-massage kan:

  • Spanningen en blokkades in de spier loslaten.
  • De circulatie verbeteren, wat helpt bij het herstel van de spier.
  • Ondersteunen bij het herstellen van een optimale houding en beweging.
  • Emotioneel welzijn bevorderen door het loslaten van opgeslagen stress.

De nervus vagus, ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd, is een belangrijke zenuw die een cruciale rol speelt in ons lichaam en welzijn.

Wat is de nervus vagus?
De nervus vagus is een van de 12 paar craniale zenuwen en is de langste zenuw in ons autonome zenuwstelsel. Het strekt zich uit van de hersenen tot aan de buik en innerveert verschillende organen, waaronder het hart, de longen, de maag en de darmen. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van veel lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, ademhaling, spijsvertering en zelfs de stemming.

De nervus vagus en ontspanning
Een van de meest interessante aspecten van de nervus vagus is de rol die het speelt bij ontspanning en stressbeheersing. Deze zenuw is verantwoordelijk voor het activeren van het parasympatische zenuwstelsel, dat vaak wordt geassocieerd met rust, herstel en ontspanning. Wanneer de nervus vagus wordt gestimuleerd, daalt de hartslag, ontspannen de spieren en neemt de algehele stress in het lichaam af.

Hoe massage de nervus vagus beïnvloedt
Als eigenaar van een massagepraktijk ben ik bekend met de ontspannende effecten van deze massage. Daarom combineer ik altijd de psoas spier en de nervus vagus in éém behandeling om je daarna een gevoel van ontspanning en ontstressing te geven.

Voordelen van een gezonde nervus vagus
Een goed functionerende nervus vagus heeft tal van voordelen voor de gezondheid. Naast ontspanning kan het helpen bij het verminderen van angst, depressie en het verbeteren van de spijsvertering en je immuniteit versterken.

Nieuwsgierig? Laat jezelf binnen 30 minuten ontstressen en boek een afspraak.